Gornji gradski trg – Stara turska varoš

Nalazite se na mjestu na kom su nekada bili dućani, hanovi, kuće za stanovanje i džamija. Tu je 1651. godine turski vojskovođa Ali Paša Čengić podigao utvrđenu varoš Kolašin. Po tadašnjim običajima, utvrđenje je podignuto u istoimenom selu, na raskrsnici značajnih puteva sa koje se mogao kontrolisati čitav kraj.

Po završetku rata sa Turskom (1876-1878), poznatog u narodu kao Velji rat, Crna Gora postaje samostalna i nezavisna država. Odlukama Berlinskog kongresa biva teritorijalno proširena, a u njen sastav ulazi i Kolašin, koga postepeno naseljavaju crnogorska plemena Moračani i Rovčani. Turska varoš doživljava transformaciju, a 1887. godine grad dobija i prvi urbanistički plan. Nove tendencije stižu u Kolašin preko bogatih gradskih trgovaca, koji u želji da se izdvoje od ostalog stanovništva, počinju da grade kuće po ugledu na one u evropskim metropolama. Na trgu se i sada može vidjeti nekad velelepna kuća, koju su najugledniji kolašinski trgovci, braća Marić, podigli 1907. godine u stilu secesije.

Grad se razvijao oko gornjeg i donjeg trga, koji su i danas centar društvenog života, sa mnogobrojnim kafićima i restoranima. U periodu od 1881. do 1902. godine u Kolašinu je izdato čak 39 dozvola za otvaranje kafana. Često se dešavalo da se one nalaze jedna preko puta druge, pa dok su u jednoj služili rakiju, u drugoj su kafu, a na kraju večeri bi podijelili pazar. Po svojim kafićima i kafanama Kolašin je bio nadaleko čuven. Bio je to grad sa najviše kafana po glavi stanovnika na teritoriji bivše Jugoslavije. Izračunato je da je svaki stanovnik imao svoju stolicu.

Danas se na samom trgu nalazi i jedan od najpoznatijih restorana nacionalne kuhinje, Konoba, koji po svemu podseća na tradicionalne kolašinske kuće, ukrašen starim pokućstvom i posuđem. U njemu možete probati neki od kolašinskih specijaliteta kao što su lisnati sir, pršut, kačamak, ali i nadaleko čuvene rakije.

Trg nosi ime narodnog heroja iz kolašinskog kraja, Vukmana Kruščića, a centralno mesto na njemu zauzima spomenik Veljku Vlahoviću, španskom borcu i jednom od najpoznatijih narodnih heroja iz Crne Gore. Spomenik je rad vajara Ota Loga.

tabla-06-Gornji-gradski-trg-Stara-turska-varos