Partizansko spomen groblje na Brezi

Nalazite se na Brezi, na livadi na kojoj su tokom Drugog svjetskog rata strijeljani rodoljubi iz svih krajeva Crne Gore koji su se nalazili u zatvoru u Kolašinu. Njih preko 72 strijeljano je u periodu od marta 1942. do maja 1943. godine. Po završetku rata urađene su humke sa imenima strijeljanih i poginulih partizana i podignut je spomen kompleks – groblje na Brezi, prema idejnom rješenju slikara Momčila Vujisića.

Tokom Drugog svjetskog rata kolašinski kraj doživio je teške dane i velika razaranja. Na stotine ljudi je izgubilo živote, a posebno su teški bili bratoubilački sukobi. Od 1941. do 1944. grad je 18 puta bio bombardovan od strane Njemaca i Italijana, a čak 23 puta je prelazio „iz ruke u ruku“.

Poslije kapitulacije Italije, 1943. godine, ovaj dio Crne Gore bio je slobodan, a Kolašin je tada postao i „ratna prijestonica Crne Gore“. Konačno su ga 29. decembra 1944. oslobodili borci Pete crnogorske proleterske brigade.

U drugoj polovini prošlog vijeka Breza je postala jedan od simbola borbe za slobodu i nezaobiliazno mjesto susreta. Tu su se održavali brojni susreti omladine, centralne proslave istorijskih datuma, sjećanja na ustaničke vatre i štafete mladosti. Čak je i kolašinska omladinska radna brigada dobila ime Breza.

U blizini se nalaze i tri zgrade vojne kasarne, podignute 1905. godine, u vrijeme Knjaževine Crne Gore u kojima je sada smještena vojska Crne Gore.

tabla-05-Partizansko-spomen-groblje-na-Brezi