Spomenici iz oslobodilačkih ratova i Zavičajni muzej

Istorija Kolašina obilježena je neprekidnim bitkama i bojevima, pogibijama i stradanjima. Vjekovna borba sa turskim osvajačima, Balkanski ratovi, I i II Svjetski rat. Rat i vojevanje duboko su utisnuti ne samo u sjećanje Kolašinaca, već i u samu fizionomiju grada. Šetajući Kolašinom, naići ćete na brojne spomenike i obilježja podignuta u znak sjećanja na oslobodilačke borbe naroda ovog kraja. Najviše je onih iz Drugog svjetskog rata, kada je Kolašin bio ratna prijestonica Crne Gore i centar dešavanja presudnih za čitavu zemlju.

Na samom trgu nalazi se spomenik žrtvama fašističkog terora, rad vajara Vojina Bakića, a u parku oko spomenika postavljene su biste narodnih heroja iz kolašinskog kraja.

Centralni dio trga zauzima Spomen dom ZAVNO, podignut u čast 40-godišnjice prvog zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke. Ova zgrada neobičnog oblika, rad arhitekte Marka Mušiča, često je svrstavana među najljepše spomenike poslijeratne arhitekture.

Zgrada osnovne škole bila je mjesto održavanja nekih od najznačajnijih dešavanja za vrijeme II Svjetskog rata. Poslije kapitulacije Italije, u oslobođenom Kolašinu zasijedala je 15. i 16. novembra 1943. godine prva skupština Zemaljskog antifašističkog vijeća Crne Gore i Boke, uz učešće 544 delegata iz svih crnogorskih krajeva. Ubrzo potom u njenim učionicama održani su i Prvi kongres žena antifašista Crne Gore i Prvi kongres antifašističke omladine Crne Gore. U spomen studentima iz kolašinskog kraja koji su kao dobrovoljci poginuli u Prvom svjetskom ratu podignut je 1940. godine spomenik na zapadnoj ivici školskog dvorišta.

Najpotpunije svedočanstvo o istoriji i životu ovog kraja možete naći u Zavičajnom muzeju. Smješten u najužem centru grada, preko puta trga, i samo muzejsko zdanje predstavlja spomenik za sebe. Sagradio ga je 1903. godine Pavle Milosavljev Vujisić, oblasni upravitelj grada, a priča se da ga je ubrzo potom i izgubio na kocki. Tu je bila smještena uprava i načelstvo okruga kolašinskog, a tokom Drugog svjetskog rata služio je kao zatvor. Muzej je osnovan 1982. godine, a sačinjavaju ga 3 kolekcije: istorijska, etnografska i zbirka slika.

tabla-04-Spomenici-iz-oslobodilackih-ratova-i-Zavicajni-Muzej-2