Partizanski spomen kompleks – Grotulja

Crna Gora podnijela je težak teret i u Drugom svjetskom ratu. Borbe protiv stranog okupatora, ali i bratoubilački sukobi odnijeli su mnogobrojne žrtve i ostavili dubok trag. Za zasluge stečene u ratu 1941-1945. zvanje narodnog heroja u Crnoj Gori dobila su 252 borca. Njih 7 je iz Mojkovca. U znak sjećanja na poginule borce Narodnooslobodilačke borbe (NOB), podignut je veliki broj spomen obilježja. Jedno od njih, možda i najznačajnije u mojkovačkom kraju, jeste spomen kompleks partizansko groblje na Grotulji, podignuto na mjestu gdje su tokom rata dovođeni na strijeljanje uhvaćeni partizani.

„Na Grotulji, kamenoj poljani, jalovoj i izbrazdanoj, koja se ne ore niti kosi otkad se pamti, poređaše ih jedno do drugog za strijeljanje.“ Poslije rata, na inicijativu, boračkih udruženja i porodica poginulih boraca, a po projektu arhitekte Spase Milašinović, podignuto je 1961. godine Partizansko spomen groblje na Grotulji. U sklopu memorijalnog kompleksa nalazi se spomenik palim borcima i žrtvama rata iz Podbišća, grobnice strijeljanih na Grotulji 1942. i 1943. godine i posmrtni ostaci 44 borca Narodnooslobodilačkog rata iz drugih krajeva, koji su poginuli na području opštine Mojkovac.

Svaka kuća u Podbišću, na čijoj teritoriji se nalazi, pomogla je u izgradnji, a bilo je i donacija iz cijele bivše Jugoslavije. Kao i na mnogim drugim partizanskim spomenicima širom bivše SFRJ, i ovdje su se održavale razne svečanosti, ali i časovi istorije, a Grotulja je godinama bila omiljeno izletište Mojkovčana. Dijeleći sudbinu sličnih mjesta, tokom 90- tih godina je palo u zaborav, ali je obnovljeno 2008. godine.

Na ovom mjestu strijeljani su i sahranjeni: Jovan Drobnjak, Jagoš i Jevra Rabrenović, braća Đorđije, Milan, Janko i Miraš Vidaković, Đurašinovići i mnogi drugi znani i neznani junaci. Njihove sudbine opisao je u svojim pripovjetkama jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih crnogorskih pisaca Mihailo Lalić. Jovan Drobnjak, od 64 godine, jedan od najboljih boraca iz Polja, gledao je kako mu sin Svetozar biva pogođen, a potom je i sam uhvaćen i strijeljan na Grotulji. Braća Vidaković, silni junaci, vojevali su po mojkovačkim planinama, sakrivajući se po šumama i pećinama. Budući da nikako nijesu mogli da ih uhvate, četničke trupe dovele su njihovu djecu ispred pećine u kojoj su se skrivali i tako ih natjerali da se jedan po jedan predaju.

Kulturna ruta Mojkovac_Page_7