Regionalne rute

Vrhunska biciklistička staza 1 – Slano i slatko

Iz Herceg Novog do austrougarskog Maču-Pičua, kroz lavirint puteljaka kojima su se šepurile aristokrate Evrope i starim karavanskim putevima do tajnih vidikovaca iznad kanjona koji nas ne slute, golicajući visine na epskim usponima i padajući u dubine beskrajnim nizbrdicama, jureći za ponornicama i bježeći od jezerskih vragova, skitajući od najviše varoši na Balkanu do najvišeg mauzoleja na svijetu, od crnogorskog Tibeta do crnogorske Atlantide, tragajući u ime Šerloka Holmsa za slovom „M“ skrivenom u 25 ludih serpentina koje se ruše u najjužniji fjord Evrope, a sve hraneći se mesom sušenim na kovitlacu vazdušnih struja sa planina i mora, i kušajući bez kraja i mjere zelenila, neba i plaveti – dotaknućemo na ovoj ruti autentičnu Crnu Goru, i bolje upoznati njenu suštinu i dušu.

 

Vrhunska biciklistička staza 2 – Otkrića na sjeveru

Od udaljenih pustih granica do uglađenih večernjih korzoa. Silazak u podrume Crne Gore i epski usponi do oblaka, najvišim putevima u Crnoj Gori. Mostovi koji razmišljaju i mostovi koji su se oteli ljudskom iskustvu. Sakupljanje etno-sela. Vožnja u kruni Durmitora. Vožnja u kruni Bjelasice. Crnogorski manastiri, ruske monahinje. Posjeta tradicionalnom shopping mall-u. Uživanje u kafilozi. Iz kanjona u kanjon, iz vidika u vidik, dan za danom – da zatvorimo naše otvorene krugove…

Vrhunska biciklistička staza 3 – Čarobni istok

Tri stotine kilometara duga biciklistička ruta “Vrhunska staza” broj 3 upoznaće znatiželjnog i otkrića žednog putnika na dva točka sa predjelom na istoku Crne Gore, koji je na sjeverozapadnom uglu omeđen Mojkovcem i planinom Bjelasicom, na jugozapadu Komovima, na jugu dolinom Plava, Plavskim jezerom, Kršem Bogićevice, Hridskim jezerom i albanskom granicom, na istoku i sjeveroistoku planinom Hajlom, granicom sa Kosovom i mjestašcem Rožaje, a na sjeveru Beranama.

To je carstvo u kome se visine i daleki vidici prepliću sa tajanstvenim šumama i dolinama, a pejzaži se mijenjaju i razlikuju kao da su udaljeni stotinama kilometara. Iz planinske samoće u pitome naseljene predjele, iz zelenih prostranstava u plavetnilo jezera i rijeka, sa krševa i litica u pašnjake i livade – to je meni za ovu veliku gozbu, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim ili gladnim trajnih uspomena.

Vrhunska biciklistička staza 4 – Beskrajni pejzaži

Iz prestonice izrasle u moru kamena do Atlantide potonule u more trave. Kurs semoljologije (Zainteresovani da diplomirate u ovoj nauci? Pogledajte ispod…) po rasporedu određenom vremenom miniranja u rudniku. Kotrljanje trasom na kojoj je manastirski kamen dodavan iz ruke u ruku. Prelazak preko kanjona u koji sunce i pogled ne dopiru. Od bezvodnih sela u kojma se pije kišnica, do sela u kojima teče mlijeko, a bogami i med. Čarobnim durmitorskim krugom do najviše varoši na Balkanu. Crnogorski Tibet, bez budista/sa kajmakom, pršutom i svježom pogačom. Iz kolijevke Tare na vilinsko jezero, pa sa neba na zemlju preko antičkog Meduna.

Vrhunska biciklistička staza 5 – Priče pokraj vode

Od palačinki kralja Nikole, preko najjužnijeg fjorda Evrope, do močvara Luizijane. Spavanje na kuli koja gospodari sunčanim daljinama. Uz najveće jezero na Balkanu, kroz čarobnu šumu kestenova i piratsku prestonicu, do nudističke plaže i najstarijeg drveta u Evropi. Može li sreća da bude mokra i slana, da pecka u očima?