Pješačka staza Kolašin

Barutana – Kukunovac

Dužina: 9,81km
Startna visina: 957mnv
Maksimalna visina: 1311mnv

Staza počinje i završava u centru grada, na Trgu boraca. Kreće se u pravcu Mateševa. Tura nije ni dugačka ni teška, ali je veoma ugodna. Donosi raznovrsna iskustva: smjenjuju se bujne bjelasičke livade i tako prijatna hladovina bukovih šuma. Smjenjuju se vidikovci, široki pogledi na okolne planine i grad, i usredsređenost na sopstveni korak i dah. Vidjećete spomenik iz Drugog svjetskog rata. Saznati nešto o karauli na Barutani. Razmišljati po čemu je Kukunovac dobio ime. Ni u povratku vam dugo spuštanje neće biti dosadno, jer stalno prolazite pored kuća i mještana uvijek spremnih za razgovor i šalu.

A možda odlučite i da napravite digresiju, skrenete sa staze, jer od nje putevi vode ka poznatom manastiru Ćirilovcu i botaničkoj bašti Dulovine.

Ćirilovac

Na obroncima Ključa, u selu Rečine 1999. godine podignut je manastir Sv. Ćirila i Metodija (Ćirilovac). Taj hram ima veliki duhovni i vjerski značaj za stanovnike Kolašina i okoline. Iznad ovog manastira 2005. godine na jednom od vrhova Ključa napravljena je kapelica, koja je kopija stare Njegoševe kapele koja se nalazila na Lovćenu. Do kapele je probijen makadamski put koji povezuje ova dva hrama.

Botanička bašta

Na 1018m nadmorske visine, nalazi se jedinstvena botanička bašta u Crnoj Gori. Formirana 1981. godine, jedina je na tlu Crne Gore sa autohtonim vrstama flore kontinentalnih planina (Bjelasice, Sinjajevine, Komova i Durmitora). Danas se u bašti, na površini od 650 m², može vidjeti oko 400 bijnih vrsta, među kojima je znatan broj endema, a više od 80% su ljekovite vrste.

GPS