Pješačka staza Mojkovac

Ružica – Ckara

Dužina: 9.24 km
Startna visina: 1713 mnv
Maksimalna visina: 1863 mnv

Izuzetno lijepa, nezaboravna planinarska ruta. Mogla bi se nazvati „Kroz katune Sinjajevine“. Ili „Čarobni svijet Sinjajevine“.

Počinje na 22. kilometru od Mojkovca, kod crkve Ružice na Sinjajevini.

Crkva je dobar orijentir, a tu se i uvijek može naći neko od mještana.

Od crkve se ide kroz „zemlju katuna“. Jedan kilometar od starta rute nalazi se izvor na kom treba dopuniti zalihe vode jer do samog kraja nema pitke vode.

Kroz planinski kristalni vazduh i prostranstvo niske trave i zubatog kamenja, od katuna do katuna, od Knež-dola do Alačke i Ckare. Nedaleko od Alačke (na sredini rute) nalazi se vidikovac sa kojeg se ukazuje pogled: Bjelasicu, Komove, Prokletije, Moračke planine kao i na ostale vrhove Sinjajevine.

Drugi niz vidikovaca je na Šančevima, na sedmom kilometru od starta. I odatle se mogu vidjeti na jednoj strani Bjelasica, Komovi, Prokletije, a na drugoj planine Srbije.

I taman pomislite – više nego dovoljno vrhova i pogleda za jednu pješačku rutu, još jedno iznenađenje na najvišem vrhu ove ture, na 1863 mnv, i to samo 200 metara od prethodnog. Još jedan poklon – pogled na okolinu i područje nacionalnog parka Biogradska gora. I tek onda sabiranje utisaka i odmor u Planinarskom domu u Ckari, skrivenom u dolini.

 

GPS