Slobodno penjanje

Free climbing se u Crnoj Gori tek razvija. Međutim, ljubitelji ove avanturističke sportske discipline u svijetu već znaju za naša opremljena penjališta, na atraktivnim lokacijama.

Uređene stijene postoje u Podgorici (zaselak Smokovac i brdo Ljubović), u Nikšiću, u blizini manastira Ostrog i u selu Povija, u Kotoru iznad autobuske stanice, u Ljutoj i Dobroti. Zatim u Biočinovićima (Kolašin) i u Gusinju.

Sada svi koji se bave slobodnim penjanjem i u stalnoj su potrazi za novim izazovima, imaju priliku da upoznaju preko 90 novih penjačkih smjerova u Kolašinu, Mojkovcu i Beranama.

Lokacije ovih penjališta jesu lako dostupne, dobrim putevima, a istovremeno pružaju sve ono što ljubitelji penjanja traže i očekuju.

Sva tri planinska ambijenta su prekrasna i objedinjuju na prvi pogled suprotnosti: netaknutost, snagu divljine i smjernu, blagu pitomost; blizinu civilizacije (smještaj, hranu) i potpunu udaljenost od nje. Obezbjeđuju mir čiji su sastavni dio jedva čujan šum rijeke i nenametljivo oglašavanje ptica u šumi. Sve su to sjajni preduslovi za usredsređenost i svojevrsnu meditaciju prilikom penjanja, za predavanje izazovu nepoznatog prostora.

Dolazak u ovo planinsko područje zbog slobodnog penjanja može lako da se pretvori u duži boravak. U blizini uređenih stijena su mnoge pješačke i biciklističke staze, polazišta za rafting ili kajaking, ribolovni reviri, jezera nacionalnog parka Biogradska gora, sela sa očuvanom tradicionalnom arhitekturom, stari manastiri. Uz smještaj po želji, dobar argument za još jedan dan više je i – domaća kuhinja.