Speleološki objekti u Bijelom Polju

Pećina nad Vražjim firovima

Đalovića klisura
Nadmorska visina: 820
Dužina:17.500 m

Pećina nad vražjim firovima (Đalovića pećina) jedna je od  najljepših pećina u Evropi.  To je najduža pećina u Crnoj Gori, a nakon 25 godina istraživanja, poznato je više od 17 km.

Pećina nad Vražjim Firovima sastoji se od većeg broja kanala, hodnika i dvorana. Od prostranog ulaza, put kroz pećinu vodi kroz negostoljubivi “Kanal sa jezerima” u kojem ima 15 stalnih jezera a periodičnih između 20 i 30. Slijedi “Veliki” i “Mali lavirint”,splet petanaestak kanala različitih dimenzija. Mnogi smatraju ovaj dio pećine najljepšim jer je tu i najveća koncentracija pećinskih ukrasa različitih oblika i boja. Veliki kanal dominira u odnosu na sve ostale dijelove pećine svojim impozantnim dimenzijama. Prosječna širina kanala je oko 8 m mada može da dostigne i 20 m, a prosječna visina je oko 20 m, dok na pojedinim mjestima dostiže i 60 m, tako da bi se u ovom prostoru mogla smjestiti zgrada od 20 spratova. Posebno divljenje zaslužuje ogromna dvorana “Katedrala”, sa velikim stalagmitom čija je visina oko 18 metara. Četvrta cjelina obiluje vodom ali ima i veliku koncentraciju pećinskih ukrasa. U ovom djelu otkriven je i lijep vodopad visok oko šest metara.

 

Novakovića pećina

Muslići, Novakovića stijene
Nadmorska visina: 903
Dužina 605
Dubina 34 m

Novakovića pećina se svrstava u red najznačajnijih speleoloških objekata u CrnojGori. Proglašena je zaštićenim prirodnim područjem.

Nalazi se na 28 kilometara od Bijelog Polja, u srcu Vraneške doline. Mještani su zbog brojnih isprepletanih kanala imali poseban strah od ulaska u pećinu, pojačavan pričama da su mnogi znatiželjnici satima tumarali kroz pećinski lavirint bezuspješno pokušavajući da nađu izlaz. Ipak, želja da se otkrije skriveno (nikad pronađeno) blago o kojem govore brojne legende bila je jača od straha. Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da je i strah bio bezrazložan: svi kanali su kružni i ponovo se spajaju sa glavnim kanalom.

Ulaz je malih dimenzija (širina – 1,80 m, visina – 0,65m), a pećina je laka za prolazak.

 

Osoja, pećina

Dobrakovo, Gradinski krš
Nadmorska visina ulaza: 869
Dužina 314
Dubina 83 m

Pećina Osoja jedna je od najljepših pećina u opštini Bijelo Polje, a zbog blizine magistralnog puta ima veliki turistički značaj.

Nakon stotinu metara blatnog kanala kroz koji nije lako proći (obavezno uže i speleološka oprema), dolazi se do dvorane „Sniježni čovjek“ u čijem centru dominira ogroman kip Jetija, visine šest metara. Dvorana se nalazi na dubini od oko 44 metra, duga je 55 m, široka od 5 do 10 m, a visina se kreće od 9 do 13 metara. Pored Jetija ima dosta i drugog pećinskog nakita. U jednoj odaji su zanimljivi helaktiti koji rastu nepravilno, u svim pravcima.