Seoski turizam

Sela u podnožju pitome Bjelasice, u dolinama Tare i Lima, među najljepšima su u Crnoj Gori. Ne izdvaja ih samo ljepota ambijenta, svi oni planinski biseri ovog područja – visoki vrhovi pod snijegom, guste stare šume, livade i pašnjaci, mnoštvo izvora i rječica, već i zbijenost kuća i sačuvana tradicionalna arhitektura. Poznata su i po vrijednim, izuzetno gostoljubivim, srdačnim i toplim domaćinima i vrhunskoj hrani.

Sela Lubnice (u opštini Berane), Bistrica (Bijelo Polje) i Lipovo nedaleko od Kolašina, odavno su poznata planinarima i ljubiteljima prirode. Kroz njih vode putevi, pješačke i biciklističke staze, ka atraktivnim turističkim destinacijama (vrhovi i jezera Bjelasice i Sinjajevine, stari manastiri i mostovi, ribolovni reviri, pećine…). Kod domaćina su se prolaznici i gosti uvijek mogli snabdjeti namirnicama, a sada mogu i da prenoće ili borave na gazdinstvima.

Ovo su pitomi, plodni krajevi. Planine Crne Gore možda već pamtite po fantastičnom mirisu i ukusu šumskih jagoda, borovnica, malina. Sve ono što i sami možete pronaći i ubrati u okolnim šumama i na livadama, ponudiće vam i domaćini u Lipovu, Bistrici i Lubnicama, ali u obliku sokova, džemova, slatkog. Zapamtićete i njihove voćnjake. Pa njihov med i čuveni lisnati sir. Jela od kukuruznog brašna mljevenog na kamenu.

Pamtićete njihove pite i kolače, domaću rakiju, koja će vam se samo u početku činiti suviše jakom. A i kafa će vam ovdje biti nova i drugačija. Kao, uostalom, i onaj prvi jutarnji pogled na nebo i svijet, kroz prozor stotinu godina stare drvene ili kamene kuće.

A možda ćete najviše pamtiti upravo – domaćine. Rado će prihvatiti vašu pomoć u štali ili na livadi, otkriće vam tajnu pripreme sira tankog kao papir ili kiselog mlijeka koje se nožem može sjeći. Reći će vam, a to ćete i sami shvatiti, da su neizmjerno bogati – jer imaju djecu. Troje, četvoro, petoro djece. Sklad, radost i ljepota njihovih harmoničnih porodica, povezanih ljubavlju i međusobnim poštovanjem, kao i usklađenost s prirodom i poštovanje prirode, djelovaće na vas ljekovito i okrepljujuće. Učiniće i vas – bogatim i srećnim.